1. ve 2. aşama gıdalar 

Ek gıdaya geçiş bir süreçtir ve zaman alır. Bunun sebebi bebeklerde yiyeceklere karşı oluşabilecek alerjik reaksiyonlar ve sindirim sistemlerinin yeterince gelişkin olmamasından kaynaklanan gaz ve benzeri sorunlar. Bu yüzden bebeğinize verebileceğiniz yiyecekleri birinci aşama ve ikinci aşama yiyecekler ayrımına dikkat ederek seçmelisiniz. Örneğin muz birinci aşama bir meyvedir, altı aylık bebekler için güvenli bir ek gıdadır. Baklagiller ve yumurta sarısı ikinci aşama besinlerdendir; ilki gaz sorunu yaratabilir, ikincisi alerjik bir besindir. Bu besinleri vermek için 9. aya kadar beklemek gerekir. 9 aylık bebek beslenme tablosu için tıklayın.

1. Aşama Yiyecekler

1. aşama yiyecekler, bebeğinizin ek gıdaya geçiş sürecinde ona rahatlıkla püre haline getirerek güvenle verebileceğiniz tek malzemeli mamalar için kullanılan bir terim. 6. aydan itibaren minik gurmenizi bunlarla tanıştırmaya başlayabilirsiniz. 

1. aşama yiyecekler yumuşak dokulu, kaygan, kolayca püre olabilen, sindirimi kolay ve alerji riski en düşük yiyeceklerdir. Bebeğinizin katı gıda ile ilgili ilk tecrübeleri tahılla, püre haline getirilmiş meyve veya sebze ile olmalıdır. Onu her seferinde tek bir besin ile tanıştırmalısınız ve 3 gün bekleme kuralını uygulamalı, yani bunu takip eden 3 gün yeni bir besinle tanıştırmamalısınız. Bu süre, minik gurmenizin verdiğiniz besine alerjisi olup olmadığını tespit etmeniz için gereklidir. 

1. aşama meyveler: Elma, Avokado, Kayısı, Muz, Mango, Nektarin, Şeftali, Armut, Mor Erik 

1. aşama sebzeler: Balkabağı, havuç, kabak, patates, yer elması, semizotu, ıspanak 

1. aşama tahıllar: İrmik, Arpa, Yulaf, Pirinç 

1. aşama etler: Ek gıdaya geçişte ilk aylardan sonra 7. ayın sonundan itibaren bebeğinizi etlerle tanıştırabilirsiniz. Özellikle demirden zengin olan kırmızı et (dana, koyun veya kuzu eti), anne sütü alan bebekler için iyi bir başlangıç. Etler minik gurmelerin sebze çorbalarının içine blendırdan geçirerek eklenebilir. Kuzu eti, hormon tutmadığı için daha sağlıklı bir alternatif olarak öneriliyor. 

2. Aşama Yiyecekler 

2. aşama yiyecekler birinciye göre daha kalın ve dokulu, daha lifli, bir miktar daha asidik ve protein bakımından daha zengin yiyeceklerdir. Mercimek, yabanmersini ve yumurta sarısı bunlardan bazılarıdır. 7-8 aylık olduktan sonra bebeğinizle tanıştırabileceğiniz etler ve baharatlar gibi gıdaları içerir. Eskisi gibi tek malzemeli püreler yerine etlerle sebzeleri veya farklı birçok sebzeyi ve meyveyi karıştırabilir ve püre haline getirebilirsiniz. Bebeğiniz artık çiğneme becerileri üzerinde çalışmaktadır ve dili ile itme refleksini kaybetmiştir. 2. aşama yiyeceklerde 7-8 aylıktan 1 yaşına kadar olan bebekler hedeflenmektedir. Bu yiyecekler de alerji riski düşük besinlerden seçilir. Bunun yanı sıra minik gurmenizi bazı süt ürünleri ve tahıl çeşitleri ile de tanıştırabilirsiniz.

2.Aşama Meyveler; Avokado, mango, muz, hurma, erik 

2.Aşama Sebzeler; Bezelye, kereviz, Yeşil fasulye, enginar, karnabahar 

2.Aşama Etler; Tavuk, hindi, balık.. Bebeğiniz için tavuk alırken güvenilir bir kaynaktan gelen köy tavuğu, organik tavuk ya da antibiyotiksiz ve GDO’suz yemlerle beslenmiş piliçleri tercih etmelisiniz. Mevsiminde olan balıkları satın almaya özen göstermelisiniz. 

2.Aşama tahıllar ve baklagilller; beyaz un, tam buğday unu, mısır unu, bulgur, nohut, mercimek, kinoa

308 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku