Dr. Gülnihal Şarman, Yenidoğan Yoğun Bakım

Emziği reçel ya da bal gibi tatlı yiyeceklere batırmayın. Özellikle 1 yaşından önce bebeklere bal vermek, sağlık açısından zararlıdır, bal "botulizm toksini" verir. Ayrıca emziği şekere batırmak emziği daha cazip yapar.

Başkasının emziği hiçbir zaman kullanılmamalı. Ayrıca emzik, ağızla temizlenmemeli.
Kilo alamayan ve az meme emen bebeklere emzik vermeyin.
1 yaşından sonra damak yapısını etkileyebileceğinden emzik sayısı artırılmamalı ve kesme yoluna gidilmeli.
Bebeğinize her ağladığında emzik vermeyin. O anda yapılması gereken tek ilaç, ilgidir.
2 yaşından önce emziği bıraktırın. 3 yaşına geldiği halde emzik ya da parmağını emmeye devam ediyorsa, çocuğunuzu diş hekimine götürün.
Emzik kullanan bebeklerde orta kulak iltihabı riski daha fazladır. Anne sütünü de daha erken bırakır.


Emzikte nelere dikkat etmeliyim? Bebeğimi emzikten nasıl vazgeçirebilirim?
Dr. Gülnihal Şarman, Yenidoğan Yoğun Bakım, 21.03.2011

Aileler emzik seçiminde de dikkatli olmalı.  Emme problemi olan çocukların yutmaya alıştırılması için damaksız emzik kullanması gerekiyor.  Aşırı emzik emen çocuklarda damak yapısına göre emzik kullanılmalı. Damaksız emzikler, anne memesini andırdığı için bebekler tarafından daha çok tercih edilir.  Ancak bu tür emzikler özellikle 1 yaşından sonra damağa baskı yaparak damak yapısı ve üst ön dişlerin sıralanışını bozuyor. Bu nedenle çocuğa 1 yaşından sonra damaksız emzik verilmemeli. Damaklı emzik ise damaksız emziğe göre daha elips ve yukarı doğru kıvrıktır. Bu anatomik şeklinden dolayı 2-3 yaş arasında dahi rahatlıkla kullanılabilir. Silikon emzikler silisyumdan üretiliyor. Silikon emziklerin formu kolay bozulmaz, ancak diş darbelerine karşı dayanıklı değildir. Bu nedenle silikon emzikler henüz diş çıkarmamış bebekler için daha uygun.

Bebeğinizi emzikten vazgeçirmenin yolları

Emziği aniden kesmeyin. Bu durum çocukta güvensizlik hissi uyandırır. Aniden ortadan kaldırmak yerine unutturmaya çalışın. Parka gitme, kitap okuma, oyuncak verme gibi daha etkin ve kalıcı yöntemler uygulayın.
Bir emzik hariç hepsini atın. Elinizde kalan emziğin ucunu her gün 3-4 milimetre kesin. Yavaş yavaş emzik zevksiz bir hal alacak ve sonunda emecek bir şey kalmayacaktır.

Emziğe asla acı biber, nar ekşisi, sirke sürmeyin.

Emziği bıraktırmayı, çocuğun sarsılacağı kardeş doğumu, ev değişimi gibi dönemlerde yapmayın.


Yazar :
17 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku