9 ay başlangıcıyla beraber bebeğiniz etten buğday ununa, yumurtadan balığa birçok gıda ile tanışabilir. Bu nedenle annelerin en dikkatli olması gereken dönemlerden biri. Her bebek farklı olduğundan, bu dönemde onun verdiği sinyalleri dikkate alarak yavaş ve temkinli adımlarla onu yeni gıdalarla tanıştırmanız gereklidir. Bazı bebekler meraklı, iştahlı ve yeni maceralara açık iken, bazıları daha tutucu, alışkanlıklarına daha bağlı ve yeniliklere karşı dirençli olabilir... Tıpkı bizler gibi! Ay ay bebek beslenmesi macerasında ona uyumlu davranmanız ve yemek tecrübesini onun için keyifli kılmanız esastır.
Bebeğinizde demir eksikliği varsa et tüketimi ile birlikte bu sorun azalacak ya da yok olacaktır. Demir eksikliğinin belirtileri için tıklayın. Ancak bu dönemde aldığı gıda çeşidi arttıkça bebeğinizde kabızlık, gaz, reflü gibi sorunlar baş gösterebilir. Verdiğiniz gıdaları üç gün bekleme kuralına uyarak ve doktorunuza danışarak takip etmelisiniz. İnek sütü, turunçgiller, yumurta akı, domates gibi bazı gıdaların ise 12. aydan önce tüketilmemesi gerektir. Bunlar bebeğinizin sindirim sisteminin henüz hazır olmadığı ve alerji riskinin hala yüksek olduğu besinlerdir.
Minik gurmenizin motor gelişimine paralel olarak 9 ay, 10 ay, 11 ay beslenme döneminde parmak yiyeceklere başlayabilirsiniz. Sadece dişlerini kaşımak veya yiyeceklerle oynamak için bile olsa, kemirme bisküvileri, filede meyve parçaları gibi gıdaları ona verebilir ve hem bu yeni gıdaları keşfetmesine hem de kendini beslemesine imkan tanıyabilirsiniz. Bu yeni tecrübe onu olduğu kadar sizi de eğlendirecek! Bebek ve çocuk beslenmesi hakkındaki tüm uzman videolarına ulaşmak için tıklayın.
8-10 ay bebek beslenme tablosu için tıklayın.
10-12 ay bebek beslenme tablosu için tıklayın.
Bebeğiniz henüz sizinle sofrada oturmadıysa bunu denemeye başlamanın tam zamanı. Ailesiyle birlikte yemek zamanına katılmak çok hoşuna gidecektir. Unutmayın, bebek beslenmesinde esas olan minik gurmenizin ne kadar yediği değil, ne yediği ve yemekle nasıl bir ilişki kurduğudur. Çocuğunuzun doyup doymadığına siz karar vermeyin, bırakın o versin. İnanın mama sandalyesinde oturma, kendini besleme, aileyle birlikte yemek yeme gibi olumlu davranışları 9 ay, 10 ay 11 ayda ona kazandırmanız, birkaç öğünde az yemesinden daha önemlidir. Sağlıklı bir şekilde gelişiyorsa ne kadar yediğinin bu dönemde o kadar da önemi yok. Çocuğunuzun büyüme eğrilerini persentil hesaplama aracını kullanarak veya doktorunuza danışarak takip edebilirsiniz.
8-12 ayda sizi neler bekliyor?
6-8 ay arasında bebeğinizi bekleyen çok fazla macera yoktu; Bebeğinizin sindirim sistemi henüz yeteri kadar gelişmediği için birçok yiyecek için hala hazır değildi, minik gurmeniz yeni besinlerle tanışmaya başlamış olsa da bu dönemde esas gıdasını hala sütten almaktaydı. 9 ay, 10 ay, 11 ay bebek beslenmesi ise katı gıdaya geçişte en önemli dönemdir.