Sağlık Bakanlığına göre Biberon ile beslenen bebeklerde, anneler şişede ne kadar yiyecek kaldığını görerek, çocuğun ne kadar yediğini görebilir, biberonu bitirme konusunda çocuğunu teşvik edebilir. Fakat emzirilen çocuklarda, kontrol çocuktadır.

Çocukların fiziksel, zihinsel ve duygusal büyüme ve gelişmesinde yedikleri besinlerin içerdiği besin gruplarının ne olduğu ve miktarı çok önemli. Ek besinlere geçişte ilk verilmesi gereken gıdalar için tıklayın. 

Obezitede en önemli faktörlerden birinin de fazla yemenin yanı sıra hızlı yemek olduğu da belirtiliyor. Yani tabaklar çabucak bitsin diye çocuklara yemek yarışı yaptırmak, hızlı yemek yiyen çocuğu ödüllendirmek iyi fikirler değiller. Bu durum çocuklara yanlış ve sağlıksız bir beslenme davranışı öğretirken, bir yandan da az çiğnemeden kaynaklı sindirim sorunlarına sebep olacaktır.

Modern yaşamın getirdiği beslenme alışkanlıklarında yağların ve karbonhidratların fazla miktarda tüketilmesi ve çocukların artık eskisinden daha hareketsiz yetişiyor olması obezitenin yaygınlaşmasında en önemli sebepler. Birçok çocukta TV’ye, pasif bilgisayar oyunlarına düşkünlük; spora ve aktiviteye karşı isteksizlik ileri seviyelere geldi. Kilo arttıkça vücutlar daha hareketsizleşiyor, hareketsizleştikçe kilo daha artıyor ve bu şekilde bir kısır döngüye giriliyor. TV reklamları çocukların normalde aklına gelmeyecek tatlı ve şekerlemeleri talep etmeye başlamalarına da neden oluyor. Reklam izleyen çocuklar, izlemeyenlere göre çok daha fazla şekerli gıda ve besin değeri düşük paketli gıdalar tüketiyorlar.

TV izlerken hem çocuk hem de yetişkinlerin, ne kadar yediğinin farkında olmadan ekstra ara öğünler tüketmesi de TV’nin olumsız etkilerinden bir diğeri.

Her köşe başında bulunan fast-food dükkanları annelerin işini daha da zorlaştırıyor.

Sebze ve meyve tüketiminin az olması, içecek olarak da sağlıklı olan seçeneklerden çok sağlıksız ve şişmanlık riskini arttıran içeceklerin tercih edilmesi de önemli bir etken. Özellikle şekerli, gazlı veya gazsız içecekler kilolu çocukların sıvı ihtiyaçlarını karşılamak üzere tükettikleri sıvıların başında geliyor. Prof. Dr. Benal Büyükgebiz araştırmaların alınan her beş kaloriden birinin sıvı olarak alındığını ortaya koyduğunu belirtiyor. Şekerli içecek tüketimi bunun en önemli nedeni... Oysaki bu içecekler özellikle de çocuk ve ergenlerde hem kemik sağlığı hem de şişmanlık gelişimi bakımından tercih edilmemesi gereken içecekler.

Obezitede kişinin yaşı, cinsiyeti, ailenin eğitimi, sosyo-ekonomik durumu ve az uykuda etmenler arasında sayılıyor. Genetik, hormonal ve metabolik etmenler ile psikolojik problemler obeziteyi etkileyen en önemli sebepler arasında.

25 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku