Kağıthane Devlet Hastanesi Başhekimi, Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. Gülsen Meral

4 aya kadar anne sütü şart. İlk 3 ayda çocuk ayda 1 kilo alır. Sonra kilo alımı azalır. Ve bir daha asla hayatı boyunca bu kadar kilo almaz. Evet anne sütü herşeyden kıymetli, ancak çocuğun kilosu yeterince artmıyorsa öncelikle annenin süt yapan yiyecekler ile beslenmesine dikkat edilmeli. Hala yeterli olmuyorsa formül sütle bebeğin kilo alımına destek olunmalıdır. 6 aya kadar anne sütü veriyoruz. Ama bebek zayıfsa, tat duyusunu da artırmak için 4. aydan itibaren bebeklere ek besinler verilebilir. Anne sütünün artırılması hakkında bilgi için tıklayın.

6 aylık bebekler için ek gıdaya geçişte farklı görüşler var. Kimi meyve suyuyla başlatır, kimi kaşık mamasıyla, muhallebiyle. Meyvelerde çok acele edilmemesi taraftarıyım çünkü meyvelerde sorbitol var ve çocukların "por" dediğimiz bağırsak delikleri çok açıktır. Yani besinlerin kana geçişi çok kolaydır. Meyveler de kana çok fazla ve kolayca karışır. Ve eğer çocuk bir meyveye alerjik ise çocuğunuzun ileride alerjik bir insan olmasına sebep olursunuz. Bebeklerde besin alerjisi hakkında bilmeniz gereken her şey için tıklayın. O yüzden meyve sularına biraz daha geç başlamakta fayda var. Meyvede en üyüsü üzüm suyudur. Sorbitol oranı en düşük meyvedir. Sebzede patates, havuç ve pirinçle başlamak en iyisi. Fazla da karıştırmamak gerek.

Bebekte ek gıdaya geçişte 7-8 aydan sonra et ürünlere başlanır. 7-8 ayda pütürlü gıdalara alıştırmanız gerekir. Yoksa 1 yaşında köfte yiyemeyen bir çocuğunuz olur. 6-8 ay arası bebeklerin beslenme dünyası hakkında bilgi için tıklayın. 9. ayda eline bir kaşık verin. Bırakın ortalık biraz dağılsın. Bu alışkanlığı erkenden kazandıramazsanız ömür boyu siz yedirirsiniz çocuğunuza. 8-12 aylık bebekler için tıklayın.


Yazar :
8 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku