Anne sütü hakkında bilinmesi gereken gerçekler

• Anne sütü üretimi ilk haftalarda hormonal, sonra mekanik bir hal alıyor: Memelerin bir zekası var. Meme boşaldıkça, doluyor. Yani siz memeyi sık sık boşaltarak ona ''süt lazım, yetmiyor'' diyorsunuz. O da kolları sıvayıp, daha çok üretmeye başlıyor. Eğer dolu kalırsa, "demek bu kadar lazım değil" diyerek üretini yavaşlatıyor. Anlayacağınız, biraz arz talep meselesi...

• Bütün anne sütü arttırma teknikleri, yukarıdaki “memeyi boşlatma” prensibine dayanır. Süt yaptığı ya da kestiği kanıtlanmış herhangi bir besin yoktur. Beslenmeyle ilgili dikkat edilmesi gereken tek şey; çok sıvı tüketmek ve normalde almanız gereken kaloriden bir miktar daha fazla kalori almaktır. Zira, kaloriyi ya da suyu kısarsanız; bu mekanizma önce annenin ihtiyaçlarını, sonra süt üretimini düşünür. Süt üretimine yetecek su ve kalori kalmaz.

Pompadan çıkan süt ile çocuğun emerek aldığı süt miktarı arasında fark var. Pompalar bebeklerin emişini taklit ediyor, ama dedim ya, memeler zeki, yemiyor. Bebek, o memeden pompayla sağdığınızdan daha fazla süt çıkarıyor.

• Memelerin sadece zekası değil hisleri de var. Emzirdiğinizde yaşadığınız çocuğunuzla o yakınlık hissi, süt üretimini coşturuyor. Siz bir istiyorsunuz, meme iki veriyor. Sizin gibi memeler de pompaya karşı aynı hisleri beslemiyor.

• Anne sütü üretimi üçüncü ayda regüle oluyor. Yani ilk üç ay kontrolsüzce süt üreten meme, bebek üç aylık olunca ‘yetecek kadar’ süt üretmeye başlıyor. Fazla üretiyorsa, bu üretimi kısıyor. Etrafımızdaki annelerin çoğu, üçüncü ayda mamaya başlıyor. Süt üretiminin azaldığını görünce, çocuğa yetmediğini düşünüyor. İlk aylardaki gibi memeler balon gibi şişmediği için, sütü bitti sanıyor. Memede yetecek kadar süt olması için, balon gibi şişmesi gerekmiyor. • Regl olunca, süt üretimi hormonal olarak azalıyor. Ama regl dönemi bitince, eski halini alıyor.

• Yetecek kadar süt olması için, memeden süt sızması gerekmiyor. Süt sızması, süt miktarından çok meme ucunun yapısıyla ilgili.

• Bebeklerde akşam huysuzluğu denen bir özellik var. Bazı bebeklere, akşam olunca afakanlar basıyor. Yine akşam olduğu için, memeleriniz sabahki kadar süt dolu olmuyor. Bunlara etraftan gelen, bu çocuk aç yorumları eklenince, mamaya genelde akşam saatlerinde başlanıyor. Emzirme uzmanları uyarıyor; akşam huysuzluğu açlık değildir.

• Süt memelerden bir kaç farklı akışta gelebiliyor. Bu durum, özllikle pompayla sağarken anneleri yanılta biliyor. Süt önce geliyor, sonra akış duruyor, bir kaç dakika sonra tekrar bir akış oluyor. Yani süt artık gelmiyor olsa bile, en az beş dakika daha sağmaya devam etmek gerekiyor.

• Memeden ilk gelen sütün su oranı, daha sonra gelen sütün yağ oranı yüksek oluyor. Sık sık az az emerse, bebek kilo almada bu nedenle sorun yaşayabiliyor, anneler sütü az zannediyor. Bir memeyi sonuna kadar emzirmek ya da sağmak gerekiyor.

 

1274 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku