Uzman Psikolog Danışman Göver Sünerin Kazancıoğlu

Annenin memesi ya da biberonla beslenirken, bir bağ oluşuyor anne ile bebek arasında. Farklı ekoller, farklı kültürler farklı yaklaşımlar sergiliyorlar.

Mesela bazı kültürler de bebeğin güçlenmesi, kendine güvenmesi için kendi başına yetmesi gerektiği bir an önce öğretilmek isteniyor. Oysa bebek için bu başlarda mümkün değil. Siz bebeğe böyle yaklaştığınızda sahte bir kendine güven gelişiyor. Örneğin bebeği on dakika aralarla, yirmi dakika aralarla emsin diye bir zorlama içine girebiliyoruz.
 
Bazı durumlarda anne bebeği biran önce memeden kesmek istiyor. “Kendi ayakları üzerinde dursun” diyor... Aslında bu tamamen bağımlılığa karşı gösterdiğimiz defanslar... Yani o bebeğin bize muhtaç olması, çaresiz olması, bizde “çaresizlik ve muhtaçlık” duyguları yaratıyor. Ve kimi zaman bunu  kaldıramayız. Bir canlının bize bağımlı olmasını niye kaldıramayız? Kendi acizliğimizi hatırlarız. Kendi ruhsallığımızın içinde böyle bir şeyi çağrıştırır. O yüzden de hemen, bu özellikle de Avrupa kültüründe çok yaygın olan bir şey, “beş dakika, on dakika ara ile emsin” diyerek “kendine güvenli çocuklar” yetiştirmek hedefleniyor.  
 
Esasında “güven” için ilk önce “güvenli” bir bağlanma gerekiyor. Bir bebeğin de annesinin karnından çıktıktan sonra ihtiyacı o “bağımlı” ilişkiyi sürdürmesi. Sonra yavaş yavaş kendi hızında ayrılması. Bu sebeple biz anneler emzirirken bebeği istediği kadar vermesini öneririz. Bazen on dakika, bazen yirmi dakika ara ile emer. Bebek yavaş yavaş zaten emme arasını açıyor. Ağızdaki meme sadece besleyen değil, ağrı kesici rolünde, sakinleştirici rolünde, uyutucu rolünde. Eski nesillerde “memede uyumasın” derdi. Hayır memede uyuyacak. Bebeğin annesine ihtiyacı var. Onunla dip dibe olmaya, annesinin kokuları ile olmaya ihtiyacı var. Bağımlı ilişki şart. Ancak ondan sonra bebek bağımsızlaşabiliyor. Öbür türlü bebek sezgisel olarak “ben ayrı olmalıyım” diye bir kavram geliştiriyor. Bu da sahte bir şey. Yani “benim buna ihtiyacım var” derken şunu geliştiriyor “benim ihtiyacım yokmuş, benim bunu öğrenmem lazım” gelişiyor. Bu da ileride “ıssız adam” profilini geliştiriyor, yani “ben sağlamım, benim kimseye ihtiyacım yok” gibi sahte bir kimlik gelişiyor. Tabii bu uç bir örnek. Bebeğin ve annenin birbirlerine olan bağımlılığını yaşamak gerekiyor. “Biz birbirimize bağımlıyız. Bunu yaşayacağız.” diyerek ilk aylarda belki kan ter içinde bunu yaşamak gerekiyor. Sonra katı gıda dönemi geliyor. 


Yazar :
13 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku