PAPATYA ÇAYI

Papatya çayı hem büyüklere hem küçüklere çok şifalı. Papatya çayı mide kramplarına, gaz spazmlarına iyi geliyor. Bir yaşını dolduran bebekler için papatya çayı kullanılabilir. Yetişkinler de baş ağrısı, uykusuzluk çektiklerinde papatyanın şifasından faydalanabilir. Rahatlatıcı bir etkisi var. Ancak papatya çayı alırken çok dikkat etmek gerekiyor. Bazı papatya türleri zehirli olabiliyor ve onları diğerlerinden ayırt etmek neredeyse imkansız. Papatyayı açık olarak almamakta fayda var. Unutmayın bebekler bitki çaylarından zarar görebilirler.

IHLAMUR

Soğuk algınlığı ve gribin en geleneksel tedavi aracı. Altı ayını dolduran bebeklere verilebilir. Ihlamur çayı öksürük için kullanılan desteklerden biri. Öksürüğün yumuşamasına balgamın incelmesine de yardım ediyor, o yüzden doktorlar öneriyor... Kabızlık sorununun bitkisel tedavisinde de kullanılıyor. Büyükler kadar çocukalara da yardımcı. Bebekler ve çocuklar için ıhlamur çayı içmek, kakaya da yardımcı olmak demek...

ADAÇAYI

Adaçayı tüketmeden önce içinde bir miktar östrojen (kadınlık hormonu) olduğunu bilmenizde fayda var. O nedenle tükettiğiniz ve çocuğunuza verdiğiniz adaçayı miktarına dikkat etmek iyi olur. Bir yaşından itibaren bebeklere verilebilir. Özellikle hamilelerin dikkat etmesi gerekiyor.

REZENE ÇAYI

Bebekler ve çocuklar için iştahı arttırmak için
elinizin altında bulunması gereken çaylardan biri rezene çayı. Doğumdan itibaren bebeklere verilebilir. Üstelik bebeklerde ve çocuklarda gazı da önlüyor. Annelerin süt üretimini de arttırır.

NANE ÇAYI

Nane de bir spazm önleyici... Altı ayını dolduran bebeklere verilebilir. Ayrıca bebeğiniz mide bulantısı ve kusma sorunu yaşıyorsa rahatlatıcı etkisi de olacaktır. Mide bulantısı durumunda nane limon kaynatmak; yetişkinler için de geleneksel ve birkisel tedavi yöntemi.

EKİNEZYA ÇAYI

Ekinezyanın kanı arındıran bir yapısı var. Hastalığa karşı koyana beyaz kan hücrelerini harekete geçiren antiseptik ve virüs önleyici özellikleri olduğuna inanılıyor. iki yaşından itibaren çocuklara verilebilir.Bağışıklık sistemi üzerinde de etkili olabileceği düşünülüyor. Çocuğunuza ekinezya çayı vermeden önce doktorunuza sorun ve uzun süreler kullanmayın.

ZENCEFİL ÇAYI

Mikrop arındırıcı etkisi var. Altı ayını dolduran bebeklere verilebilir.Mide bulantısı ve kusmayı önlemek için yardımcı oluyor. İshal karşısında da etkili. Kan dolaşımını hızlandırır. Zencefil kök halinde satılır... Çocuğunuza zencefil çayı vermeden önce en az sekiz aylık olmasını bekleyin. Eğer taze zencefil bulabilirseniz, kabuğunu soyup, üzerine kaynamış su döküp, on dakika haşlayın. Sonra soğuyunca ailecek tüketebilirsiniz. Zencefilin tadı çok güçlü. Tek başına tüketemiyorsanız taze sıkılmış meyve sularına az miktarda ekleyebilirsiniz.

KUŞBURNU ÇAYI

Kuşburnu çayının içinde yüksek oranda C vitamini var. Yüksek miktarda C vitamini, A vitamini, B1, B2 ve K vitaminleri içeriyor.Bunların dışında protein, mineral,potasyum, sodyum, kalsiyum, magnezyum ve fosfor açısından da zengin.İki yaşından itibaren çocuklara verilebilir. Kuşburnu bağışıklık sistemini güçlendiren besinler arasında... Bu nedenle soğuk algınlığı ve grip tedavisi için birebir. Ancak hamilelere, emziren annelere ve küçük yaştaki bebeklere kuşburnu çayı tehlikeli olabiliyor. Kuşburnu çayını bebeğinize vermek için bir yaşına kadar beklemenizi öneririz. Vermeden önce de doktorunuza danışın.

BİTKİ ÇAYI TÜKETİRKEN DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER

Yenidoğan bebeklere bitki çayı verilir mi?

Pekçok annenin aklına gelen sorulardan biri de bu. Yenidoğan bebeklere bitki çayı vermek önerilmiyor. Bebeklere bitki çayı vermek için en az altı ay beklemeniz gerekiyor. Altı aylık bebekler bitki çayı içebilir. Ama unutmayın bebeklere bitki çayı verirken çok küçük miktarlarda başlamak en iyisi... Tabii ki doktora sormayı da ihmal etmemek gerek.

Başlangıç için zencefil gibi güçlü tatlar yerine, bebeklere uyku veren bitki çaylarından olan papatya gibi çayları tercih edebilirsiniz. İçinde şeker olan hazır bitki çaylarını bebeğinize vermemenizde fayda var. Geleneksel olarak yardımcı olan ıhlamur ve adaçayı ve mevsiminde toplanmış papatya çaylarını doktorlar öneriyor.

Bebeğinize ve çocuklarınıza bitki çayı verirken aslında ilaç verdiğinizi de unutmayın. Bu yüzden verdiğiniz miktara dikkat edin. Aşırı miktarlarda vermeyin. En zararsız bitki çayını bile her gün değil, gün aşırı verin. Bitkilerin serin, nem barındırmayan bir yerde ışık ve hava almayan kavanozlarda saklanması gereki. En iyi koşullarda bile, zamanla bitkilerin etkinliği azalır ve bir yıl sonra neredeyse tüm etkisini kaybeder.

320 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku