Besin dengesi

Beslenme çantasının çocukların günlük beslenme ihtiyacını karşılayacak şekilde yeterli ve dengeli olarak hazırlanması gerekir. Bunun için çantada protein ve enerji açısından zengin gıdalar ile vitamin ve mineral maddeler içeren gıdalara yeteri ve dengeli bir şekilde yer verilmelidir. Bu amaçla, süt ve ürünleri grubu, et-yumurta, kurubaklagiller, tahıl, sebze, meyve grubu ile ekmek ve içecek gruplarından oluşan bir öğün hazırlanmalıdır. İçecek olarak ise olan ayran, süt veya taze sıkılmış meyve suyu tercih edilmesi yararlı olacaktır.

Güvenlik

Beslenme çantası içine konulacak besin maddeleri sağlıklı ve güvenilir olmalıdır. Bu besinler çanta içine konulmadan önce dikkatlice kontrol edilmeli ve sağlık açısından şüphe uyandıran veya görünüş açısından uygun olmayan gıdalar çanta içerisine konulmamalıdır.

Beslenme çantasına konulacak gıdalar kapalı olmalı ve çiğ gıda ile pişmiş gıda yan yana konulmamalıdır. Beslenme çantasının serin tutulması için içine buz tabletlerinin konulması yararlı olmaktadır. Beslenme çantalarının içi ıslak ve nemli olmamalıdır. Ayrıca, beslenme çantaları ve yiyecekler kalorifer üstü gibi sıcak yerlerde bekletilmemeli ve yere konmamalıdır.Son olarak, sağlıklı bir beslenme çantası hijyenik olmalı ve bu nedenle her gün kontrol edilerek temizlenmelidir.

Saklama kapları

Besin saklama kapları kağıt, madeni, plastik ve cam gibi malzemelerden yapılmaktadır. Kağıt kaplar süt ve meyve suları gibi içeceklerin muhafazasında kullanılmaktadır. Işık ve nem geçirmeyen özellikteki alüminyum kaplar ise et ve et ürünleri, peynir, tereyağı, çikolata vb gıda maddelerinin muhafazasında kullanılmaktadır.

Plastik besin saklama kapları gıda mevzuatına uygun malzemeden yapılmış olmalıdır. Bu kaplar, pişmiş yemeklerin ve özellikle asitli yiyeceklerin saklanmasında kullanılmamalıdır. Aksi takdirde, sıcaklık ve asit etkiyle çözünen plastik kalıntıları yiyeceklere bulaşabilir. Bu nedenle, sıcak ve asidik gıdalar için en uygun kaplar cam malzemeden yapılmış olanlardır. Cam kaplar sıcağa dayanıklıdır ve camdan besine herhangi bir yabancı madde geçişi olmadığı gibi, yiyecek ve içeceğin tadı da bozulmamaktadır. Ancak, ışık geçirgenliği nedeniyle B vitamini kayıpları oluşmaması için karanlık yerde muhafaza edilmesi gerekmektedir.

Besin saklama kapları, hijyenik olmalı ve bu nedenle her kullanım sonrası temizlenip dezenfekte edilmelidir. Bu işlem sonrası, kaplar içerinde kalıntı kalmaması için iyice durulanmalı ve kurutulmalıdır. Aynı kap içerisine hiçbir zaman çiğ ve pişmiş gıda birlikte konulmamalıdır.

Peynirin saklanması

Peynir, tazeliğini korumak için yenilecek kadar porsiyonlarda dilimlenmeli ve geri kalan kısım kalıp halinde saklanmalıdır. Böylece dış ortamla temas eden yüzey azalmakta ve daha uzun süre taze kalabilmektedir. Benzer şekilde, peynirin hava almayacak şekilde şeffaf folyolara sarılarak muhafaza edilmesi tazeliğin korunmasında etkili olmaktadır.

Peynirin su içinde tutulması veya su ile yıkanması fazla tuzlu peynirlerde tuz etkisinin giderilmesi ayrıca fazla katı peynirlerde arzu edilen yumuşaklığın elde edilmesi için pratikte sık karşılaşılan bir uygulamadır. Ancak bu durumda, kullanılan suyun içme suyu kalitesinde hijyenik olması ve soğuk olması muhtemel bulaşmalara neden olmamak açısından önemlidir.

2 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku