Bağışıklık sistemi nedir?
 
Bağışıklık sistemi, vücudumuzun farklı enfeksiyon ve toksik ajanlarla savaşmak için sahip olduğu özel bir sistemdir. Bağışıklık sisteminin görevi öncelikle bu organizmaların vücuda girmesini önlemek veya girer ise girdikleri yerde tutarak yayılmalarını önlemektir. Sağlıklı bir bağışıklık sistemi kendimizi iyi hissetmemizi, iyi görünmemizi ve enerjimizi daha iyi kullanmamızı sağlar. Bizi enfeksiyonlardan, kanserlerden ve çevresel zararlardan korur. Ayrıca yanık ya da ameliyat sonrası iyileşmede de sağlıklı bir bağışıklık sistemi gerekir. Bağışıklık sistemi çocuğun yaşamı boyunca adım adım güçlenir ve mikroorganizmalar ile savaşmayı öğrenir, öğrendiklerini belleğinde saklar. Bağışıklık sistemi 1-3 yaş arası en güçsüz dönemi, ergenlikte ise en kuvvetli olduğu dönemi yaşar.
 
Çocukluk dönemi ile erişkin dönemi bağışıklık sistemi değişkenlik gösterir. Her insan sağlam fakat tam gelişmemiş bir bağışıklık sistemi ile doğar. Bebeğe anne karnında iken annenin kanından plesanta yolu ile geçen tek antikor Ig G dir ve yaşam boyunca koruyucu özelliği vardır. Anne sütünde en çok Ig A bulunur ve virüslere karşı doğrudan antikor görevi yapar. O nedenle anne sütü ile beslenemeyen bebekler daha sık enfeksiyonlara yakalanır ve hastalanır.
 
Serbest radikallere karşı savaşarak bağışıklık sistemimizi güçlendirmek için aldığımız bütün besinler önemlidir. Savunmaya yönelik yemeyi planlıyorsak yağ ve kolesterol tüketimi, protein alımı ve diyet lifi de en az aldığımız besinlerin çeşitliliği kadar önemlidir. Bu noktada yağlı ve bol salçalı etlerden ve fazla miktarda şeker tüketiminden de kaçınmak gerekir. Şekerler akyuvarların bakterileri yutma ve yok etme yeteneğini azaltır. Ayrıca bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin organizmadaki hareketlerini sürdürebilmeleri için bol miktarda su tüketmek gerekir.
 
Çocuğunuz sosyalleştikçe ve daha çok insanla karşılaştıkça daha fazla hasta olmaya başlayabilir. Bu durumda onun biraz daha desteğe ihtiyacı olabilir. İşte güçlü bağışıklığın temel taşları:
 
C vitamini:

Küçük gurmenizin her gün C vitaminine ve diğer antioksidanlara ihtiyacı var. Taze meyveler, sebzeler iyi bir C vitamini kaynağı. Parklak renkli olanları ise antioksidandan güçlü.
 
C vitamininden zengin sebzeler: Domates, soğan, sarımsak, salatalık, yer elması, pırasa, yeşil lahana, kırmızı lahana, karnabahar, semizotu, brokoli, kabak, bezelye, dolmalık biber, enginar, fasulye, maydanoz

C vitamininden zengin meyveler: Nar, yaban mersini, kuşburnu, limon, portakal, çilek, greyfurt, kivi, ahududu
 
Antioksidanlar:

A, C ve E vitaminleri, beta karoten, çinko ve selenyum gibi antioksidanlar güçlü bir bağışıklık sistemi için çok önemli.  Küçük gurmeniz hastalıklardan korunmak ve sağlıklı bir hayat sürmek için antioksidanlara ihtiyaç duyuyor. Havuç, kabak, bal kabağı, pırasa yaprağı, brokoli, tatlı patates, domates, çilek, yaban mersini, kavun, şeftali, kayısı, narenciyeler, biber, kuru yemiş, çekirdek, tam buğday, kivi, yumurta, balık ve deniz mahsulleri bu konuda yardımcınız olacaktır.
 
E vitamini selenyum ile birlikte bağışıklık sisteminin fonksiyonunu artmasına yardımcı olur. Vitamin E hem erkekte hem de kadında kalp krizi riskini azaltır, birçok kanser türüne karşı da vücudumuzu korur. Ayçiçek yağı, zeytin yağı, fındık, badem, soya, ceviz ve fıstık türleri iyi birer E vitamini kaynağıdır.
 
Turuncu, kırmızı, yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar. Bu vitamini içeren gıdaları tüketmekle hem bağışıklık sistemini güçlendirmiş, hem de kanserden korunmuş oluruz. Beta karoten vücutta A vitaminine çevrilerek dolaylı yarar da sağlamaktadır.
 
A vitamini; Havuç, ıspanak, kabak, domates, karaciğer, havuç, ıspanak, brokoli, marul, kayısı ve kavunda bulunur. A vitamini kandaki beyaz hücre aktivitesini artırarak kanser tümörleriyle savaşmaya yardım eder.
 
Proteinler ve temel yağ asitleri:

Bebeğinizin enfeksiyonlarla savaşması için yeteri kadar akyuvara ihtiyacı var. Bunu da nitelikli proteinlerden elde edecek.
 
Yeterli miktarda protein tüketimi vücudun hastalıklardan korunmasını sağlar. Dikkat edilmesi gereken nokta; et,tavuk,balık doymuş yağ içerdiği için dikkatli tüketilmelidir. Haftada en az 2 kez kuru bakliyat tüketilmelidir. Çünkü protein açısından zengin olan kuru bakliyatlar B grubu vitaminleri , E vitamini ve mineraller bakımından da zengindir.Yumurta kaliteli protein içermesi nedeniyle mutlaka tüketilmeli özellikle büyüme ve gelişme çağındaki çocukların her gün 1 adet tüketmesi önerilir.
 
Bunların dışında bebeğinizin bağışıklığını arttırmak için temel yağ asitlerine de ihtiyacınız olacak. Bunun için de yağlı balık, kuruyemiş, çekirdek ve tohumlar yardımcınız olacaktır.
 
Probiyotikler: 

Probiyotikler bağırsak florasını kuvvetlendirerek bağışıklık sistemini güçlendiriren sağlıklı bakterilerdir. İshal ve besin alerjilerinin önlenmesi ve iyileştirilmesinde önemli faydaları vardır. Sindirimi kolaylaştırırlar ve barğırsaklarda üretilen vitaminlerin sentezinde rol alırlar. En önemli probiyotik yiyecek yoğurttur. Yoğurt sütteki laktozun bakteriler tarafından laktik asite çevrilmesi ile oluşur ve yararlı bakteriler sayesinde probiyotik etki yaparak hem çocukların hem de erişkinlerin bağışıklık sistemini güçlendirir.
 
Probiyotik bakteriler yoğurdun dışında bir de anne sütü ile beslenen bebeklerin barsak florasında yoğun olarak bulunur. Bu şekilde anne sütü sadece hastalık yapan organizmalara karşı değil besin alerjileri gibi bağışıklık sistem hastalıklarının da önlenmesinde rol alır. Bebeğinizin güçlü bir bağışıklık sistemi olması için güçlü bir sindirim sistemine ihtiyacı var. Yoğurt ve muz iyi birer probiyotik kaynağı.
 
Mineraller/ Çinko:

Vücutta çok çeşitli fonksiyonları vardır. Bunlar arasında bağışıklık sistemini etkileyen ve eksikliğinde direncin azalmasını sağlayan en önemli mineral çinkodur. Tam buğday ununda, cevizde, bademde, peynirde, deniz mahsullerinde, yumurtada, ette ve tavukta bulunan çinko enfeksiyonları engelliyor.
 
B6 vitamini:

Bağışıklı sisteminin düzenli çalışmasında görev alır. En çok et, balık, tam buğday ekmeği, yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Yeterli ve dengeli bir diyet tüketenler günlük B6 vitamini gereksinimini rahatça karşılar.
 
Folik Asit:

Proteinden zengin hayvansal gıdalar aynı zamanda B12 açısından da zengindir. Et, balık, kuru bakliyatlar, peynir, yumurta başlıca kaynaklarıdır. B12 Vitamini bağışıklık sisteminin güçlü olmasını sağlar
 
Sıvı/su tüketimi:

Sıvı ihtiyacını su, ayran, taze sıkılmış meyve suyu gibi içeceklerle karşılamak doğru bir seçim olacaktır.
 
Vücut direncini arttıran diğer yiyecekler neler?
 
Sarımsak vücudun direncini arttıran yiyeceklerden biri. Soğuk algınlığına birebir... Bunun nedeni içinde barındırdığı allicin adlı bir madde. Allicin, antibakteriyel ve antiviral özelliklere sahip. Sarımsağın keskin kokusunun da sorumlusu aynı zamanda. Sarımsağın ayrıca anti-inflammatory özelliği var, yani ileriki yıllarda bebeğinizin astım olma riskini azaltıyor.
 
Sarımsağın dışında, turp, ayva ve ananas da küçük gurmenizi güçlendirecek gıdalar arasında.
 
 

165 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku