Ortalama bir yetişkinin dilinde 10.000 adet tat alıcısı mevcuttur. Bunlar dilimizdeki minik yumruların içinde gruplanırlar. Bu tat alıcıları içinde de ayrıca tatları değerlendiren 50-150 arası birçok küçük alıcı hücreler vardır.

Bazı insanların bazı tat alıcıları daha yoğun konsantrasyonda olduğundan sert tatlara karşı daha hassas olurlar. Tatları daha fazla alan insanlar genellikle yiyecekleri karıştırarak yemeyi tercih ederler. Bir yemekteki tatlı ya da tuzlu oranının kişiden kişiye farklı gelmesinin sebebi de budur. Tat alıcılarının hisleri yaşlanma ya da medikal şartlar gibi sebeplerle azalabilir. Yaşlandıkça tat alıcılarımızın yarısını kaybederiz, bu da yaşlılıkta yiyeceklerin daha tatsız ve lezzetsiz gelmesine sebep olur.

Çocuklarda tat alma dünyayı deneyimleme araçlarından biridir. Vücutları geliştikçe tat alıcıları da gelişir. Tat almak, sadece tat alıcıları aracılığıyla olmaz. Uzmanlar, bir yemeğin kokusunun, görüntüsünün ve bu veya benzeri bir yemekle yaşanan önceki deneyimlerin de algılanan tat üzerinde etkisi olduğunu söylüyor.

Çocuklar ve tat alma üzerine yapılan araştırmalar:

• Stanford Üniversitesi’nde bir grup çocuğa aynı besin 2 farklı şekilde sunulmuş. Biri sade olarak, diğeri de popüler bir fast-food markasının paketi içinde. Çalışmaya katılan küçük çocuklar da dahil olmak üzere markalı paketteki besinin daha lezzetli olduğunu belirtmişler. Yani pazarlama ve beklenti, algılanan tat üzerinde küçük yaştan itibaren etkili. (Kaynak: Center for Health Study)

• Avusturalya’daki Western Sydney Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre 8-10 yaşlarındaki çocukların tatlı gıdalara karşı daha hassas oldukları gözlenmiştir. (Kaynak: Segovia)

• Kopenhag Üniversitesi’nde 8.900 okul çocuğu üzerinde yapılan bir başka araştırmaya göre ergenlik dönemine doğru tatların algılanmasında ciddi değişkenlik görülmüştür. Ergenlik dönemindeki çocukların daha küçük çocuklara göre tatları daha iyi ayırdedebildiği ve tatlı gıdalara karşı tercihlerin azaldığı gözlemlenmiştir.(Kaynak: University of Copenhagen)

Sonuç: Koku, görüntü ve beklenti tat almada çok önemli 3 etken olduğu için; çocukların bir gıdayla ilk kez tanışmasında bunlara önem vermemizde fayda var. Tat alıcıları onları bir lezzetle tanıştırırken, yemek deneyimi bu paketin tamamını oluşturuyor. Unutmayın, bir yiyeceği seveceğimize inanırsak, yüksek ihtimalle onu severiz. Bu yüzden çocuğunuza ilk kez vereceğiniz bir besinin kokusuna ve görüntüsüne özen gösterin. Yemesi konusunda da baskıcı ve sert olmayın. Yiyeceğin şekli, görüntüsü, içeriği gibi daha ilgi çekici konular hakkında sohbet ederek çocuğunuzu hazırlayın.

18 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku