Yemek seçmek hemen her çocukta rastlanan doğal bir süreçtir ve genel olarak çocuk büyüdükçe ve okul çağına gelince seçiciliği azalır. Ancak salgın gibi yayılan obezite ve benzeri hastalıkları düşününce çocukların sebze yememesinin anne-babalar tarafından önemsenmesi oldukça anlaşılır ve haklı bir durumdur.

Sebzeler çocukların büyüme ve gelişimi için çok önemli olan vitamin ve mineral depolarıdır. Sağlıklı hücrelerin gelişimi, göz, cilt ve kemik sağlığı üzerinde çok etkilidir ve hastalık ve enfeksiyonlara karşı vücudu güçlendirir. İçindeki lifler sayesinde ise sindirim sisteminin ve kan şekerinin düzenlenmesine yardımcı olurlar.

Minnesota Üniversitesi Pediyatri bölümü profesörü Dr. Dana Johnson’a göre günlük alınan besinlerin yarısını sebzeler ve meyveler oluşturmalıdır. Tat alıcılarımız doğal olarak tatlı ve tuzlu lezzetleri tercih eder. Sebzeler her iki gruba da girmediği için; tercih edilmemeleri de çok normal.

Çocukluk dönemi, yeme tercihlerinin geliştiği ve ömür boyu sürecek alışkanlıkların oturtulduğu bir dönem olduğundan sebzeler hazır, ulaşılabilir olmalı ve çocuklar bunları tüketmeye teşvik edilmelidir. Anne babalar çocuklarına sunulacak yiyeceklerden sorumludur. Ancak neyi yiyip yemeyeceğine çocuk karar vermelidir.

Çocuklarda 2 yaş civarında yemek pazarlığı başlar. Böyle zamanlarda, çocuklara istedikleri yiyecekten daha fazla vermeden önce diğer (sebzeli) yiyeceklerin mutlaka tadına bakmaları istenmelidir. Bu durumda seçim çocuğun ellerine bırakıldığı için olumlu sonuç alınabilir. Sevdikleri sebzeleri sunmaya devam ederken yanlarına yeni sebzeler çocuk büyüdükçe ilave edilebilir.

Sebzeyi reddeden çocuğun tabağına sebze koymamak, hele ki sebzeyi sofraya getirmemek çok yanlış bir yaklaşım. Çünkü çocukların yeni yiyeceklere alışması için bir besini ortalama 12 kere denemeleri/görmeleri gerekir.

Anneler aile fertleri için farklı farklı yiyecekler pişirmemeliler. Tek çeşit yemek yapın ve çocuğunuza farklı seçenek vermeyin. En fazla, 2 alternatif sebzeli yemek yapın ve birini seçmesini söyleyin. Buradaki prensip, çocuğun yemek istemediği bir sebze yemeğine alternatif olarak her zaman makarna yiyebileceğini düşünmemesidir. Böyle bir durumda çocukların besin yelpazesi gitgide daralacaktır.

Her ne olursa olsun çocuğunuza bir sebzeyi zorla yedirmeyin. Bazen, yetişkinlik hayatında bazı sebzelerin değil tadına, kokusuna dahi katlanamayan insanlara rastlarız. Bu insanların birçoğu o sebzeye dair zorlanmış ve kötü deneyim yaşamış kişilerdir.

Bir yemeği yemesi için çocuğa ne kadar baskı yaparsanız o kadar direnç gösterecektir. Yemeği sunduktan sonra, yemesini çok önemsemiyor gibi yaparsanız ve çocuğunuz bunu yemediği takdirde sevdiği/tercih ettiği başka bir şey yiyemeyeceğini bilirse; sebze yemeğinden en az bir, ama büyük ihtimalle birden çok lokma almak isteyecektir.

20 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku