Bakla içinde bulunan L-dopa insana mutluluk veren dopaminin üretimini destekliyor. Bakla faydalari içerisinde sayılabilecek, diş ve kemik sağlığı için önemli olan fosforu da unutmayalım. Bakla, sindirimi kolay ve çok besleyici bir sebze.
Aklınızda bulunsun
Baklayı satın alırken, lekesiz ve canlı olanları tercih edin. Tıpkı taze fasulye gibi ortadan ikiye koparıp tazeliğini kontrol edin. Satın aldıktan sonra da çok bekletmeden tüketin. Buzdolabında, poşet içinde 1-2 gün taze olarak saklayabilirsiniz. Bakla tazeliğini kolaylıkla kaybeden bir yiyecek. O yüzden alır almaz pişirmekte, buzdolabında fazla bekletmemekte fayda var.
Yeşil baklaların çok olgunlaşmış olanlarının kabuklarını soymanız gerekebilir. Aksi takdirde küçük gurmeler için sindirimi zor olacaktır. Ama çok tazelerse soymanıza gerek kalmayabilir.
Eğer kuru bakla kullanacaksanız, ihtiyacınız olan bakla miktarının yarısını bir gece önceden suda bekletin. Suyla şişip istediğiniz miktara ulaşacaktır.
Uyarı
Bebekler iki yaşından önce bakla tüketmemelidirler. Kan hücrelerinde glikoz-6-fosfat-dehidrogenaz (kısaca G6PD) enzimi eksik olan kişiler bakla yediklerinde sarılık sorunu ile karşılaşabilirler. Bu duruma favizm ismi verilir. Favizm hastaları, sarılık tetikleyen dış etkenlere karşı en fazla bebeklik döneminde tepki verirler. Hangi bebekte enzim eksikliği mevcut olduğu bilinmiyor olabileceğinden, iki yaşından küçük bebeklerde bakladan uzak durmak gerekir.
Diüretik (idrar söktürücü) bir yiyecek. Gurmeniz ishalse su kaybını artırmamak için vermeden önce doktorunuza sorun.
Baklanın çocuklara akşam yemeği olarak verilmesi önerilmiyor. Çünkü sindirim zorluğu yaratabilir ve uyku bozukluklarına neden olabilir.
2 yaş üzeri çocuklar için bakla tarifi ve bakla yemegi:
Bakla çorbası
Bakla ezmesi
1 bardak (170 gram) haşlanmış baklada;
Protein 13 gram
Vitaminler
A vitamini 25.5 IU
C vitamini 0.5 mg
K vitamini 4.9 mcg
Folat 177 mcg
Mineraller
Kalsiyum 61.2 mg
Demir 2.5 mg
Magnezyum 73.1 mg
Fosfor 212 mg
Potasyum 456 mg
Sodyum 8.5 mg
Selenyum 4.4 mcg
Faydaları