Gluten alerjisi nedir? Neden olur?
 
Gluten alerjisi, genetik kökenli bir ince bağırsak alerjisidir. Bu alerji buğday, arpa, yulaf ve tahıllarda bulunan ve günümüzde birçok gıdada kıvam verici olarak da kullanılan gluten maddesine bağırsakların hassasiyet göstermesi sonucunda ortaya çıkar.
 
Yediğimiz tüm besinler midede hazmedildikten sonra ince bağırsakta bulunan villus çıkıntıları tarafından emilerek kana karışır. Gluten maddesi villusları yok ettiği için bu alerjiye sahip olan bebek ve yetişkinler vücut için gerekli olan besin maddelerini alamamaya başlar. Ve bu durum bağışıklık sisteminde bir takım problemler oluşmasına neden olur.
 
Bebeğimde gluten alerjisi var, bu çölyak hastası olduğu anlamına mı geliyor ?
 
Bebeklik ve çocukluk döneminde sindirim sistemi alerjenlere karşı çok hassastır. Özellikle bir yaşına kadar ortaya çıkan birçok alerji, hayatın ilerleyen yıllarında devam etmez. İki yaşına gelen bir çocuk 6 aylık bir bebeğe göre alerjenlere karşı çok daha dayanıklıdır.  Bu nedenle bebeğinizin glutene reaksiyon göstermesi ileride çölyak hastası olacağı anlamına gelmez. Bir çok bebek 6 aylıkken reaksiyon gösterdiği bir yiyeceğe bir kaç ay sonra bile reaksiyon göstermeyebilir.
 
Gluten alerjisiden kaçınmak için ne yapmam gerekir?
 
Özellikle ailede genetik bir yatkınlık varsa, gluten  içeren tahılları bebeğinize 8 aydan önce vermemenizi tavsiye ediyoruz. Genetik bir yatkınlık yoksa bile tedbirli olmak için 8. aya kadar bekleyebilir, tahıl olarak pirinç gibi gluten içermeyen tahılları tercih edebilirsiniz.
 
Bebeğimin gluten alerjisi olduğunu nasıl anlarım?
 
Gluten alerjisi, belirtileri birçok hastalığın belirtileriyle aynı olmasından dolayı en zor fark edilen alerjilerden biri olarak biliniyor. Bebeklik, ergenlik veya yetişkinlik döneminde ortaya çıkabilen bu alerji her dönemde farklı şekilde kendini gösteriyor.
 
Eğer bebeğiniz glutenli gıdalar tüketmeye başladıktan sonra kusma, ishal, karın şişliği, iştahsızlık, huysuzluk ve büyüme geriliği gibi belirtiler gösteriyorsa gluten alerjisinden şüphelenebilirsiniz. Ancak gluten alerjisi genetik bazlı bir hastalık olduğu için ailenizde gluten alerjisi olan varsa, minik gurmenizi semptomları göstermeye başlamadan önce kontrol ettirmenizde fayda var.
 
Bebeğinizin gluten alerjisi olup olmadığını anlamak için 3 gün bekleme kuralını uygulayın. Gluten içeren besinlerden - uzmanların tavsiyesine göre - sabah veya öğlen vakti bebeğinize küçük bir miktar vererek 3 gün boyunca gözlemleyin. Eğer bu 3 gün sürecinde bebeğinizde kusma, ishal, huysuzluk gibi olağan dışı belirtiler ortaya çıkıyorsa gluten alerjisinden şüphelenebilirsiniz.

Doktora ne zaman başvurmalıyım?
 
3 gün bekleme kuralını uyguladıktan sonra bebeğiniz gluten alerjisi belirtilerini göstermeye devam ediyorsa hemen doktora başvurmanızda fayda var. Doktorunuzun hazırlayacağı glutensiz besinlerden oluşan diyet sonucu minik gurmenizin sağlığı eskisine dönecektir.
 
Diyeti uygulamaya başladıktan kısa bir süre sonra bebeğinizin bağırsağında bulunan ve glutenli gıdalar sonucu etkisini yitiren villuslar eskisi gibi çalışmaya devam ediyor. Ancak herhangi bir glutenli gıda tüketimi bebeğinizdeki sıkıntının tekrarlanmasına neden olacağı için yediği gıdalara çok dikkat etmenizde fayda var.
 
Bebeğime hangi gıdaları verirken dikkat etmem gerekir?
 
Buğday, arpa, yulaf ve çavdar gibi besinler en çok bilinen glutenli gıdalardır. Gluten alerjisi olan miniklere bu besinler yerine pirinç, patates, nohut, mercimek, kestane, fasulye, fındık gibi besinleri ve bu besinlerden elde edilen un ve nişastaları rahatlıkla verebilirsiniz.
 
Piyasada bulunan bir çok ürünün içinde gluten bulunduğu için bebeğinize vereceğiniz besinlerin mutlaka “glutensizdir” etiketli olmasına ve içindekileri okumaya dikkat edin. Bebeğinizin gluten içerdiği için tüketemediği gıdalarda bulunan besin değerlerini olabildiğince aynı değerlere sahip gıdalarla almasını ihmal etmeyin.

80 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku