Laktoz intoleransı nedir?

Laktoz intoleransı özellikle sütün ve diğer birçok besinin içinde bulunan şekerin vücut tarafından doğru sindirilememesi sonucunda ortaya çıkan bir sağlık sorunudur. Vücudunuzun yeterince laktoz üretememesi sonucu enzimler şekeri parçalamakta zorluk çeker ve bu da mide ve bağırsaklarda bir takım sorunlara yol açar.

Bu sorunlar rahatsız edici olmakla beraber hayati tehlikeye yol açmazlar. Laktoz intoleransı genellikle daha geç yaşlarda belirtilerini göstermeye başlasa bile bazen bebeklik çağında da ortaya çıkabilir.

Laktoz intoleransına neden olan şeyler nedir?

Laktoz intoleransına neden olan şeyler kesin bir şekilde bilinmiyor. Bebeklerin anne ve babadan aldığı genlerle laktoz intoleransına sahip olarak doğması söz konusu olabilir. Bu gibi durumlarda bebek anne sütündeki ve inek sütünden yapılan gıdalardaki şekeri sindirme yeteneğine sahip olmaz. Bu yüzden laktoz intoleransı olan bebeklerin laktozsuz özel mamalar tüketmeleri gerekmektedir.

Hangi mamanın bebeğiniz için uygun olduğunu bulmak için doktorunuza danışarak hareket etmeniz büyük önem taşımaktadır. Eğer bebeğiniz ishal sıkıntısı çekiyorsa bunun nedeni laktoz sindiriminde zorluk çekmesinden kaynaklanıyor olabilir. Aynı zamanda bazı ilaçlar da laktoz sindiriminde geçici bir süreliğine de olsa sorun yaratabilirler.

Bebeğimin laktoz intolerans mı yoksa süt alerjisi mi olduğunu nasıl anlayabilirim?

Belirtileri birbirleriyle benzerlik göstermesine rağmen laktoz intoleransı ve süt alerjisini ayrıt etmenin birkaç yolu var.

Eğer bebeğinizde laktoz intoleransı varsa süt ve süt ürünleri tükettikten yarım saatle 2 saat arasında mide krampları, ishal, gaz gibi sıkıntılar gözlemleyebilirsiniz. Alerji genel bir durum olmakla beraber laktoz intoleransı sindirimle ilgili bir problemdir. Bu iki durum arasında süt ve süt ürünleri tükettikten sonra karın ağrısı ortaya çıkması hem laktoz intoleransı, hem de süt alerjinin belirtilerindendir.

Fakat bu gibi ürünleri tükettikten sonra minik gurmenizin ağzında, burnunda veya vücudunun herhangi başka bir yerinde kaşınma, şişme, kurdeşen gibi belirtiler ortaya çıkıyorsa bu bebeğinizin sütün içindeki bir proteine alerjisi olduğunu gösterebilir. Bebeğinizin, bebeklik ve çocukluk aşamasından laktoz intoleransı belirtilerini göstermesi çok düşük bir ihtimal olsa bile emin olmak için doktoruna danışmanızda fayda var. Doktorunuzun tavsiyesi üzerine laktoz intoleransına neden olacak ürünleri bebeğinizin diyetinden bir veya iki hafta süreyle çıkartıp belirtileri gözlemleyerek daha sağlıklı bir sonuç elde edebilirsiniz.

Laktoz intoleransı olan bebeğime nasıl yardımcı olabilirim?

Laktoz intoleransı olan bebeğinize süt ve süt ürünleri vermemelisiniz. Fakat yağ, ekmek, kurabiye gibi ürünlerin içerisinde de süt ve süt ürünleri bulunduğu için bebeğinize vereceğiniz paketli yiyeceklerin mutlaka etiketlerini okumalısınız.

Laktoz intoleransı olan bazı insanlar az seviyedeki şekeri sindirmekte bir sıkıntı çekmezler. Fakat bazılarının bünyesi daha hassas olduğu için en ufak süt ve süt türevi ürünü tüketiminde sıkıntı çekebilirler. Bazı ürünlerin de içinde daha az laktoz bulunduğu için sindirimi daha kolay olabilir. Örneğin yoğurt diğer süt ürünlerine göre içinde bulunan bakteriler nedeniyle sindirimi daha kolay bir besindir. Laktoz intoleransı olan birçok insan yoğurt yiyebilmektedir. Eğer bebeğiniz laktoza karşı çok hassassa o zaman süt ve süt ürünlerinin tamamından kaçınmanızda fayda var. Eğer büyük bir hassasiyet göstermiyorsa o zaman laktoz oranı az olan ürünleri diğer yiyeceklerin yanında az miktarda sunabilirsiniz.

57 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku