Beslenme ve hormonlar farklı yaş dönemlerinde daha etkili olurlar. Hormonlar, özellikle tiroid hormonu anne karnından itibaren etkilidir. Ama doğumdan sonra tiroid hormonu dışında büyümeyi etkileyen hormonların etkisi beslenmenin yanında çok azdır. Büyüme üzerinde ilk 5 yıl en önemli etki beslenme kaynaklıdır.
5 yaşından itibaren 1-2 yıl boyunca homonların etkisi ve beslenmenin etkisi eşitlenir. 6-8 yaş grubundan itibaren çocuğun sadece sağlıklı beslenmesi sağlıklı büyümesini tek başına temin edemez. Bu dönemden itibaren özellikle boy uzamasındaki en önemli faktör büyüme hormonlarıdır.
Bunu takiben ergenlik döneminde tamamen bir hormon fırtınası yaşanır ve çocuk erişkin cinsiyetine uygun hormonal değişimleri yaşar.
Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.
Merhaba kızım 10 aylık 11 e girdi hala 8 kilo sağlıklı. kaşıkla ne verdiysem ağzını kilitliyor.eline ekmek karpua kavun verdiğimde suyunu az çekip kalanı çıkarıyor.bu daha ne kadar böyle...