Muhallebi 
  
Sizin küçük bir bebekken ilk yediğiniz ek besin muhtemelen pirinç unundan yapılmış muhallebiydi. Halen bebekler yaygın olarak katı gıdayla muhallebi ile tanışıyorlar. Siz de bu yolu seçebilir ve bebeğinize muhallebi vererek bu heyecanlı yolculuğa başlayabilirsiniz. Pürüzsüz kolay yutulan yapısıyla muhallebi bebekler için kolay bir başlangıç sağlayabiliyor. Ancak uyaralım muhallebi yaparken de dikkat etmemiz gereken kurallar var. Muhallebi yapımında inek sütü kullanımı artık tartışmalı bir konu. Yarattığı sindirim sorunları ve demir açısından zayıf bir besin olması nedeniyle doktorların büyük bir kısmı inek sütünün bir yaşına kadar bebeklere verilmesini ya da bebek yiyeceği yapımında kullanılmasını uygun görmüyor. Gurme Bebek’te bulacağınız muhallebi tarifleri bu nedenle inek sütü içermiyor. Ancak inek sütüne sınırlama getirmeyen doktorlar da var. İnek sütü kullanımını doktorunuzla konuşunuz. 
  
Bebeklerin ilk 6 aydan sonra tahıla da ihtiyacı vardır. Gurme Bebek, besleyici değeri zayıf mısır ya da rafine pirinç unundan yapılmış muhallebi yerine, tam yulaf unundan muhallebiyi tavsiye ediyor. 
  
  
Sebze Püresi/Çorbası 
  
Muhallebiyle ek gıdaya geçiş alışkanlığı günümüzde yavaş yavaş değişiyor. Birçok çocuk doktoru artık bebeklere verilecek ilk katı besinin olarak sebze püresini öneriyor. Kalorili fakat pek fazla besleyici özelliği olmayan muhallebinin yerine sebze püresini tercih edebilirsiniz. 
  
Bebeğinizin ilk sebze püresi  mutlaka mevsim sebzelerinden seçilmeli. Alerji riskine karşı bir ya da iki sebze çeşidiyle başlanmalı ve üç gün bekleme kuralına uyularak içeriği yavaş yavaş zenginleştirilmeli. Sebzeler vitamin ve mineral açısından çok zenginler ama bir o kadar da hassaslar. Sebzelerin besleyici değerlerini kaybetmemek için pişirme şekline ve saklama koşullarına özen göstermek gerekiyor. 
  
Pürenin birazcık pütürlü olmasına da özen gösterin, ufaklığı işin başında pütürlere alıştırmanızda fayda var. Ama bebeğiniz henüz bu pütürlerle başa çıkamıyorsa, daha pürüzsüz bir püreyi tercih edebilir yavaş yavaş pürenin kıvamını arttırabilirsiniz. 
  
Yoğurt 
  
Yoğurt ideal bir ilk besin olabilir. Sütün aksine yoğurdu 4/6 aydan itibaren bebeğinize rahatlıkla verebilirsiniz. Yoğurt sütten farklı olarak sindirim sorunu yaratmıyor. Zengin bir kalsiyum kaynağı olan yoğurdun faydaları saymakla bitmez. Zamane yoğurtları nedense ekşimek bilmiyor (!). Gurme Bebek bebeğinize vereceğiniz yoğurdu evde mayalamanızı öneriyor. 
  
Meyve Püresi 
  
Vitamin deposu meyveleri ilk ek gıda olarak bebeğiniz afiyetle yiyebilir, ama her meyveyi değil. Birinci aşama meyvelerden başlamanız gerektiğini unutmayın. Bazı meyveleri belirli aylardan önce bebeğinize vermeniz uygun değildir. Üç gün bekleme kuralı kuşkusuz burada da geçerli. Püredeki meyve çeşidini arttırmak için acele etmeyin. 
 
Meyveler de sebzeler kadar hassastır. Besin değerini koruyabilmek için püre haline getirirken cam rende tercih edin ve püre haline geldikten sonra hiçbir zaman bekletmeyin. 

Malum meyveler tatlı. Bu nedenle bebeğiniz meyve püresine bayılabilir! Aslında bu da katı gıdaya iyi bir başlangıç demektir. Ama unutmayın, bebeğiniz bir Gurme Bebek! Sadece karnını doyurmuyor, ek gıdayla birlikte yepyeni bir lezzetler evrenine adım atıyor. İlk yediği yiyecek muz ya da şeftali olursa, daha sonra brokoliyi kabul ettirmekte zorlanabilirsiniz. Bu nedenle daha az tatlı meyveler ya da sebzeyle başlamanız uzun vadede daha iyi olabilir. 

808 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku