Üç gün bekleme kuralı nedir?

3 gün bekleme kuralı, bebeğe ek gıda başlanması sürecinde bebeğinizin yiyeceklere vereceği olası reaksiyonları rahatça takip edebilmeniz için çok önemli bir kural. Bu kural sayesinde bebeğiniz yeni bir yiyecekle tanıştığı zaman oluşabilecek alerjik reaksiyonları, olası yan etkileri ve hangi belirtinin hangi yiyecekten kaynaklandığını kolaylıkla anlayabilirsiniz.

Yavaş yavaş ek gıdalara başlayan minik gurmenize bir gıdayı ilk defa veriyorsanız, yeni gıdayı denediği günden 3 gün sonra farklı bir gıdayla tanıştırın. Böylelikle geçen 3 gün süre içerisinde bebeğinize verdiğiniz gıdanın etkilerini anlayabilir, bebeğinizin o gıdayı sevip sevmediğini gözlemleyebilirsiniz. Özellikle ek gıdalara geçiş evresinin başlangıcında bu kuralı uygulaman bebeğinizin sağlığı ve sizin doğru şekilde müdahale edebilmeniz açısından büyük önem taşıyor. Bu kuralı uyguladığınızda öncelikle bebeğinizi bünyesine uygun olmayan yiyeceklerden koruyabilirsiniz.

Fakat daha önemlisi bebeğinizin beslenme alışkanlığını kazandığı ve yeme becerisinin geliştiği ek gıdalara geçiş sürecinde, daha sağlıklı ve bebeğinize özel bir beslenme programı hazırlayabilirsiniz. Minik gurmenizin yiyecekleri tanıması ve tatlarını idrak edebilmesi için de yiyecekleri 3 gün arayla vermek önemli. Böylece bebeğiniz hangi gıdayı sevdiğini ve sevmediğini kolaylıkla ayırt edebilir ve beslenme becerisini kendisi geliştirebilir.

Ek gıdalara geçişte 3 gün bekleme kuralını uygulayıp, bebeğinizin hangi yiyeceğe nasıl tepki verdiğini gördükten sonra, besinleri gruplaştırmanız da oldukça kolaylaşacaktır. İlerleyen aylarda hangi gıdaları beraber hangilerini ayrı ayrı vermeniz gerektiğine bu kural sayesinde rahatlıkla karar verebilirsiniz. 3 gün bekleme kuralı bebeğinizin beslenme alışkanlığı oturana kadar dikkat edilmesi gereken bir kuraldır. Fakat bir süre sonra kuralı uygulayarak bebeğinizin hangi besinlere ne gibi reaksiyonlar gösterdiğini kolaylıkla anlayabilir hale gelirsiniz. 6 aydan 9-10. aya gelene kadar önemini koruyan kuralı bebeğiniz 9-10 aylıkken uygulamayı bırakabilirsiniz.

Eğer ailenizde alerjik yapılı bireyler varsa, bu kuralı tedbir olması açısından bebeğiniz 12 aylık olana kadar uygulayabilirsiniz. Oluşabilecek her türlü olağan dışı durumda doktorunuza danışarak hareket etmenizde de fayda var.

Alerjisi varsa ne yapmalıyım? 

Aile geçmişinizde gıda alerjisi varsa, bebeğinizde de olması durumunu mutlaka göz önünde bulundurarak beslenme programını oluşturun. Bir besini vermeyi denemeden elemek sağlıklı bir yöntem değil. Eğer bebeğinizin yediği bir şeye reaksiyon gösterdiğini görürseniz aradan biraz zaman geçtikten sonra tekrar küçük bir miktar vermeyi deneyin. Yine aynı belirtiler ortaya çıkarsa o besini menünüzden elemeniz gerekir.

Alerji hakkında detaylı bilgi için tıklayın.Unutmayın, alerji ciddi sağlık sorunları yaratabilir, doktorunuza danışmanız kuşkusuz en doğrusudur.

581 Kişi bu makaleyi beğendi.

 

Persentil Hesaplama

Persentiller, belli bir yaş grubundaki kız ve erkek çocuklarının kilo ve boy dağılımını gösterir. Persentil değeri, bebeğinizin yaşıtları arasında 100 kişi içinde sıralama yapılırsa boy ve kilosuna göre sıralamadaki yerini belirtir.

Gurme Bebek Forum

  • Herkese merhaba öncelikle foruma yeni üye oldum ve kullanmayı pek de bildiğim söylenemez ama çok sıkıntıdayım nolur bana yardım edin benim 15 aylık ikizlerim var erken doğdukları için 14 ay...

    Ysfkrm - 31.03.2023
    Devamını Oku
  • Merhaba kaç yaşında korkuları geçti acaba aynı durumdayızda

    Tulizabet - 26.10.2022
    Devamını Oku